Uskonkappaleita, maksusta ja lahjaksi

Helsinki on Suomen mitassa suuri kaupunki, jossa soi ilta illan perään levyttämätön musiikki. Mitä moninaisimmat yhtyeet ja artistit tahtovat saada tekemisiään kuuluville, vaikka laulut sitten olisivat yleisöille vieraita. Perinne on pitkä ja kannatettava. Uuttakin musiikkia tarvitaan; myös sitä sopii soittaa. Tähän levyttämättömien laulujen perinteeseen ottavat osaa myös Jarkko Martikainen ja Äänioikeus -yhtye.

Seitsenpäinen joukkio soittaa kaksi keikkaa: yhden kukkaronsa sisällöstä tarkemmille yksilöille ja toisen huikentelevaisemmille sieluille. Ensimmäinen keikka soi joulunalusmusiikkina, toinen uuden vuoden toivotuksen hengessä.

Tarkat ajat ja tapahtumapaikat ovat seuraavat:

20.12.2010 (ma) Helsinki / Pop & Jazz Konservatorion Arabia-sali, Arabiankatu 2, alk. klo 19 ( ei pääsylippuja )
6.1.2011 (to) Helsinki / Semifinal, Urho Kekkosen katu 6, alk. klo 21.30. (lippu: 10 euroa)

Jarkko Martikainen ja Äänioikeus
* Jarkko Martikainen – Laulu ja laulut
* Vellu Halkosalmi – Kitara ja sovitukset
* Pepa Päivinen – Puhaltimet
* Sanna Salmenkallio – Viulu
* Riikka Lampinen – Sello
* Hannu Rantanen – Basso
* Sami Koskela – Lyömäsoittimet

Martikainen pyysi keväällä 2009 Halkosalmea sovittamaan Tuusulanjärven kamarimusiikkifestivaaleille laatimiaan ei-toivottuja lauluja. Taiteilija Halkosalmi oli sellaiseen juuri niinä kuukausina liian kiireinen. Saman vuoden syksyllä Halkosalmi soitti takaisin ja harmitteli ohi mennyttä tarjousta. Hän oli ollut hyvin kiinnostunut tehtävänannosta ja olisi edelleen. Ei Martikaisella olisi jotain muuta, uutta materiaalia sovitettavaksi? Oli kyllä. Tästä alkoi miesten yhteistyö Uskon kappaleiden parissa, ja noin viittätoista kuukautta myöhemmin kaikki alkaa olla valmista.

Jarkko Martikainen on musiikkitekemisiensä syistä näiden sivujen pääaihe. Äänioikeuden kitaristi Veli-Matti “Vellu” Halkosalmi tunnetaan parhaiten ansioistaan säveltäjänä ja sovittajana. Viime vuosina hän on toiminut mm. maineikkaan hollantilaisen Metropole Orchestran sovittajana, sekä kirjoittanut musiikkia lukuisille muillekin koti- ja ulkomaisille huippuorkestereille, kuten UMO Jazz Orchestra, Helsingin Kaupunginorkesteri, Lapin Kamariorkesteri, WDR Big Band ja Brussels Jazz Orchestra. Jazzin parissa Halkosalmi on tehnyt yhteistyötä mm. Jukka Perkon ja Teemu Viinikaisen kanssa. Genrerajat ylittävissä produktioissa hänen sovitustaitoihinsa erityisesti luotetaan. Näistä osoituksina mm. Kauko Röyhkän ja Mikkelin kaupunginorkesterin taannoinen Zaia-albumi, Ilkka Alanko Orchestran tuore Ruusuja- albumi sekä Oulu All Star Big Bandin ja Teräsbetonin Jarkko Aholan niinikään tuore Big Band goes Heavy -levytys.

Pepa Päivinen on ennakkoluuloton, rajoja rikkova multi- instrumentalisti ja säveltäjä, jonka maanläheinen soitto on yksi suomalaisen jazzin kulmakivistä. Baritonisaksofonin lisäksi hänen repertuaariinsa kuuluvat basso-, tenori- ja sopraanosaksofonit, klarinetti ja bassoklarinetti, sekä valikoima erilaisia huiluja. 1970- luvulla alkaneella ammattilaisurallaan hän on ehtinyt olla mukana monessa, kuten UMO Jazz Orchestra, Edward Vesala Sound & Fury, Jukka Tolonen Band, Samuli Mikkonen & 7 ja Pepa Päivinen Quartet. Uransa varrella hänet on palkittu mm. Jazz Emmalla (1999), Jazzliiton Yrjö -palkinnolla, (2000) , sekä Muusikkojen liiton tunnustuspalkinnolla (2003).

Sanna Salmenkallio on ansioitunut säveltäjä ja viulisti, joka tunnetaan erityisesti sävellystyöstään dokumenttielokuviin ja näyttämöteoksiin. Salmenkallio on työskennellyt pitkään myös nykytanssin parissa, muun muassa Kirsi Monnin ja Sanna Kekäläisen kanssa. Hänen toistaiseksi tunnetuin työnsä lienee musiikki Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvaan “Melancholian 3 huonetta” (2004), josta Salmenkallio palkittiin Jussi-patsaalla. Hänelle on myönnetty myös arvostettu Prix Italia-palkinto.

Riikka Lampisen sello soi tyyleistä riippumatta aina yhtä tyylikkäästi. Säännöllisesti hän musisoi mm. Riku Niemi Orchestran sekä Uuden Nuoren Kamariorkesterin riveissä. Riikan taidot tunnetaan hyvin myös studioissa, jossa hänen soittoaan on tallentunut yli sadalle äänilevylle sekä kymmenien elokuvien ja dokumenttien ääniraidoille.

Hannu Rantanen kuuluu ehdottomasti suomalaisen basismin eliittiin. Hän on vaikuttanut mm. Värttinässä, UMO Jazz Orchestrassa, Pepa Päivinen Triossa, Avanti!ssa, ja Unto Tango Orchestrassa. Ulkomaisista huippumuusikoista hän on keikkaillut mm. Wayne Krantzin, Larry Coryellin, Django Batesin, Anders Bergcrantzin, Ted Cursonin sekä Luis de Matteon kanssa. Tämän lisäksi hän on myös kokenut teatterimuusikko.

Sami Koskela on lyömäsoitinvirtuoosi, joka on kotonaan tyylissä kuin tyylissä. Hän on vaikuttanut mm. Avanti!ssa, Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa ja UMO Jazz Orchestrassa. Edellisten lisäksi olet voinut kohdata hänet vaikkapa Paroni Paakkunaisen tai Saxperimentin mukana jazzkeikalla, tai kuulla hänen soittoaan elokuvissa tai teatterissa.