Biografia

MIEROLAISUUDESTA, RAKKAUDESTA, TOIVOSTA, USKOSTA, KOIRIEN TAIVAASTA, RUOSTERASTAISTA, AINA AUKI OLEMISESTA JA MUUSTAKIN

Jarkko Martikainen (s. 1970)

Jarkko Martikainen on tehnyt ja esittänyt musiikkiaan jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Musisoinnin lomassa hän on myös julkaissut kaksi kirjaa, ”Pitkät piikit ja muita kertomuksia” (Like, 2005) ja ”Yhdeksän teesiä” (Like, 2008). Vuodesta 2002 alkanut satunnainen tuottajan työ on tapahtunut muun muassa Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukauksen (”Rajaportti”- ja ”Kylmä tila” –albumit), Timo Rautiaisen soolotuotannon (”Sarvivuori” – ja ”Loppuun ajettu” –albumit) sekä Samuli Putron (”Elämä on juhla”– ja ”Älä sammu aurinko” -albumit) kanssa.

Pitkäkestoisimman työnsä Martikainen on tehnyt YUP:n säveltävänä ja sanoittavana laulaja-kitaristina: vuosina 1988 – 2018 yhtyetoiminta  tuotti yhteensä 11 albumia, kaksi kokoelmalevyä ja historiikki dvd:n. 

Soolotuotantonsa Martikainen käynnisti vuonna 2004 ”Mierolainen” –albumilla. Sen vastaanoton positiivisuudesta kielivät mm. Teosto –palkintoehdokkuus ja Rumban lukijaäänestyksen ykköspaikka artistisarjassa. Martikainen keikkaili tuottajansa Ville Kankaan (irlantilainen buzuki, viulu, koskettimet) kanssa kansankuppiloissa ja alku seuraavalle albumille sikisi niistä kokemuksista.

”Rakkaus” –pitkäsoitto saapui syksyksi 2006, ja siinä soitinarsenaali oli huomattavasti niukentunut debyyttilevyn vastaavasta. Levyn pyrkimyksenä oli lisätä akustishenkisyyttä ja läsnäolon tuntua kuulijaan nähden, myös aiheet olivat nyt paljaampia ja draamakaariltaan henkilökohtaisempia. ”Rakkauden” myötä Martikaisen soolokeikkailu toden teolla alkoi ja kritiikissä albumi otettiin vastaan innostuneemmin kuin ehkä mikään muu levy, jonka kanssa artisti oli ollut tekemisissä. Vajaata kahta vuotta myöhemmin Rumba listasi 2000 –luvun klassikkolevyjä, ja ”Rakkaus” oli mukana kuvailulla ”kiemuroista ja metelistä vapautuneet lauluntekijän laulelmat kuulostavat ajattomilta.”

Julkaisujen sivupolku, livealbumi ”Hyvää yötä, hyvät ihmiset” dokumentoi vuoden 2007 keikkatunnelmia. Äänityksistä ei ollut alun perin tarkoitus tehdä levyä, mutta kustantaja Ari Tiainen sai sooloilijan vakuuttumaan siitä että muillekin kuin levypomolle materiaali olisi kyllin relevanttia. Free –verkkolehti kirjoittikin Martikaisen pystyvän ”omituisen hyvin pitämään levyjensä sisällön tason korkealla.”

Lokakuussa 2009 julkaistu ”Toivo” oli sananmukaisesti soololevy. Taiteilija  sävelsi, sanoitti, sovitti ja kuvitti kokonaisuuden, jolla hän myös itse soitti ja lauloi kaiken kuultavan. Valinta ei ollut sattuman sanelema, sillä kappaleiden sisällöt pohtivat yksilön roolia ja mahdollisuuksia, pyrkiessään etsimään ja määrittämään nimen peräänkuuluttamaa toivoa.

Vuosi 2011 alkoi Martikaiselle toiveikkaissa sävyissä, sillä hän sekä liittyi Sakara recordsin levyttäväksi taiteilijaksi että julkaisi trilogiansa päätösosan. Usko julkaistiin huhtikuun 13. päivä, ja albumin saattoi hyvin sanoa olevan tekijänsä siihenastisista julkaisuista lavein ja teemoiltaan korkeimmalle kurottavin kokonaisuus.

Kyseessä oli soololevy, mutta soitinnukset ja sovitukset olivat huomattavasti Rakkautta ja (etenkin) Toivoa laveammat. Vellu Halkosalmi sovitti musiikin ja kokosi Uskon kappaleita soittamaan yhtyeen, jonka venymiskyky hämmästytti positiivisesti laulujen tekijän itsensä ja monet kuulijat Uskon julkaisukiertueella.

2014 tammikuussa julkaistiin viides albumi, Koirien taivas. Sointimaailmaltaan se oli tekijänsä perinnetietoisin levy. Martikainen tahtoi löytää onnistuneen vastapainon Uskon lauluille, ja uusi albumi vastaa tuohon tarpeeseen. Levyn tuotti Samae Koskinen ja kiertueen keikoista useilla kuultiin Martikaisen tueksi vakiintunutta Luotetut miehet- yhtyettä. Sen muodostavat Ema Hurskainen (rummut, taustalaulu, satunnainen basso), Anssi Salminen (kitarat, mandoliini, viulu, taustalaulu) ja Luis Herrero (basso, haitari, taustalaulu).

Vuonna 2016, 30. syyskuuta, ilmestyi Martikaisen kuudes levy, ”Ruosterastaat”. Se oli ensimmäinen Luotettujen miesten kanssa alusta loppuun tehty lp. Levyn äänitti ja miksasi Finnvoxin pitkäkestoisimman työuran tehnyt elävä klassikko, Risto Hemmi. Hemmi toimi myös materiaalin toisena tuottajana (Martikaisen lisäksi).  

Vuoden 2018 elokuussa julkaistiin ”Aina auki”, jonka kappaleista ”Helposti syttyvät päät” ja ”Kiitos kaikesta” onnistuivat jopa tavoittamaan radiokanavien suopeuden. Yhtyeenä olivat jälleen Luotetut miehet, mutta tuottaja vaihtui: tällä kertaa tiskin takana istui Leevi & the Leavings -yhtyeen rumpali-äänittäjä-miksaaja-tuottaja Niklas Nylund. 

Vuoden 2020 puitteissa on ehditty julkaisemaan pari singleä, ”Soita isälle, Helena!” ja ”Laiturilla”. Niistä myöhemmin mainittu ennakoi elokuussa ilmestyvää Martikaisen kahdeksatta albumia. Myös siinä tullaan kuulemaan lauluntekijän itsensä lisäksi Luotettuja miehiä, joten yhteistyö rullaa tätä kirjoittaessa jo kuudetta vuotta.  

(Huom! Promokuvat löytyvät osoitteesta www.sakararecords.com.)